Part A: Seen part
1. Choose the correct answer to each question from the alternatives given.
i) The word ‘cuisine’ in the text means-
a. cooking spicy dishes
b. a style of cooking
c. a combination of different dishes
d. a special kind of food
Ans : b. a style of cooking
ii) The word ‘delicious’ in the text means-
a. highly pleasant to the taste
b. highly tasteless to the taste
c. highly unpleasant to the taste
d. highly boring to the taste
Ans : a. highly pleasant to the taste
iii) The word ‘molasses’ in the text means-
a. some kind of sea food
b. sweet cake
c. syrup obtained from raw sugar
Ans : c. syrup obtained from raw sugar
iv) Panta ilish is a - platter of panta bhat.
Ans : c. typical
v) Which of the following pairs do not match?
a. snacks- shutki
Ans : a. snacks- shutki
vi) What does the word ‘relatives’ means?
d. kith and kin
Ans : d. kith and kin
vi) When do women mostly prepare pithas?
a. in autumn
b. in winter
c. in spring
d. in summer
Ans : b. in winter
2. Answer the following question from your reading of the above text.
a. What has made Bangladeshi food so special?
Ans : The use of many spices has made Bangladeshi food so special.
b. Apart from fish, what other foods do we eat with rice?
Ans : Apart from fish, we eat vegetables, curry, lentil soups, meat, pickles, green chilies and onion with rice.
c. How do people celebrate the good news?
Ans : The people celebrate the good news by distributing sweets among the close relatives.
d. How do the women of Bangladesh prepare pitha?
Ans : Women prepare pitha with rice, flour, sugar, syrup, molasses and sometimes milk.
3. Read the following text and fill in the gaps with appropriate words.
The people of Bangladesh are very fond of Hilsa fish. It is very popular (a) among the people of Bangladesh. Panta ilish is a traditional (b) platter of panta bhat .It is steamed rice (c) soaked in water and served with a fried hilsa slice, often together with dried fish, (d) pickles, lentil soup, green chillies and onion. It is a (e) popular dish on the (f) Pahela Boishakh.
Read the text and answer the question no.1 and 2.
River gypsies in Bangladesh are having various problems. First, Bangladesh is getting urbanized very rapidly. Gypsy people are losing their customers in urban population. Hence, their income is threatened. Secondly, 24,000 kilometers of previous waterways has shrunk into only 6,000 kilometers in the country in dry seasons.
Scientists belive that Bangladesh will be worst affected by global climate change. The unpredictable rain and drying out of rivers have made boat movement heavily restricted. Thirdly, many river gypsies are changing their lifestyle in the context of changed reality. they are thinking of living permanently on land. The authority feels that river gypsies need help to survive in the mainstream