শুক্রবার, ৩০ অক্টোবর ২০২০ ১৫ কার্তিক ১৪২৭

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

এইচএসসি পরীক্ষার প্রস্তুতি

এইচএসসি পরীক্ষার প্রস্তুতি
Scenic beauty

1. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed.

A brilliant student is (a) — asset. One day he may be (b) — engineer or (c) — MBBS doctor. He makes (d) — best use of his time. He makes a proper division of his time and does his duties accordingly. He knows that youth is (e) — golden period of (f) — life. He has (g) — aim in life. He knows that (h) — life without (i) — aim is like (j) — ship without rudder.

Answer: (a) an (b) an (c) an (d) the (e) the (f) × (g) an (h) × (i) an (j) a

2. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. Bangladesh is a land of (a) — scenic beauty. (b) — land, (c) — rivers and the forests are (d) — sources of this beauty. Geographically Bangladesh can be divided into four regions. In many places there are a lot of amazing beautiful spots. There are many historical places also. For this reason, (e) — tourism business can flourish here. (f) — wild animals of (g) — Sundarbans are also (h) — great asset. Tourism can play (i) — vital role in national economy. But it is still in its tender age. So, we have to cross (j) — long way.

Answer: (a) × (b) The (c) the (d) the (e) × (f) The (g) the (h) a (i) a (j) a

3. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. Bangladesh is (a) — world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b) — great size of our population. (c) — population explosion is (d) — constant threat to our environment and (e) — society. Here population is growing at such (f) — high rates that (g) — environment may soon fail to supply (h) — people with their minimum necessities. It is indeed (i) — alarming situation. Something should be done to change (j) — situation.

Answer: (a) the (b) the (c) ×/the (d) a (e) × (f) a (g) the (h) the (i) an (j) the

4. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. (a) — idle man and (b) — active man can not be equal. We know (c) — story of (d) — ant and (e) — grasshopper. (f) — ant was industrious. On the other hand, the grasshopper was really (g) — lazy. The ant knew that (h) — industrious shine. On (i) — contrary, (j) — lazy suffer in life.

Answer: (a) An (b) an (c) the (d) an/the (e) a/the (f) the (g) × (h) the (i) the (j) the

5. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed.

Newspaper plays (a) — important role in our society. It is (b) — most useful thing in our modern life. We can not think of (c) — day without it. To read newspaper is (d) — good habit. (e) — more we read newspaper (f) — more we can acquire knowledge. If we don’t read it, we shall be (g) — frogs in (h) — dark well. It is (i) — looking glass of (j) — modern world.

Answer: (a) an (b) the (c) a (d) a (e) The (f) the (g) × (h) the (i) a (j) the

6. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. When (a) — great poet, Ferdousi, began to write (b) — Shahanama, the Sultan promised him (c) — piece of gold for each (d) — verse. When (e) — epic was finished, it contained sixty thousand (f) — verses. Instead of giving gold coins, he offered the poet only sixty thousand silver (g) — coins. The poet refused to take the silver coins and left the court with (h) — broken heart. He was (i) — aggrieved man. Later on the Sultan realized that he had made (j) — blunder.

Answer: (a) the (b) the (c) a (d) × (e) the (f) × (g) × (h) a (i) an (j) a

7. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. An angry man is not liked (a) — even by (b) — idiot. There is difference between the educated and (c) — uneducated. An educated (d) — person should come forward to educate (e) — uneducated. On the other hand (f) — rich man should have (g) — sympathy for (h) — poor. There is difference between (i) — poor man and (j) — rich man.

Answer: (a) × (b) an (c) the (d) × (e) the (f) a (g) × (h) the (i) a (j) a

8. Use articles where necessary. Some of the blanks may not require an article. Put a cross (×) where an article is not needed. We were returning home. On (a) — way we met (b) — little girl. She was selling (c) — flowers on (d) — street. She requested us to buy (e) — flower. My mother is (f) — kind hearted woman. (g) — motherly affection rose at (h) — sight of her. She gave her (i) — ten taka note and bought some flowers. We should be kind to (j) — helpless.

Answer: (a) the (b) a (c) × (d) the (e) a (f) a (g) The (h) the (i) a (j) the

  • সর্বশেষ
  • সর্বাধিক পঠিত

আরও খবর

দশম শ্রেণির পড়াশোনা
বিজ্ঞানের যত কথা
জানার আছে অনেক কিছু
রাবির স্নাতকরা পাবেন সমাবর্তন
খুবিতে নির্মাণ হচ্ছে একাডেমিক ভবন
অষ্টম শ্রেণির পড়াশোনা বাংলা

সকল ফিচার

রঙ বেরঙ
উনিশ বিশ
জেজেডি ফ্রেন্ডস ফোরাম
নন্দিনী
আইন ও বিচার
ক্যাম্পাস
হাট্টি মা টিম টিম
তারার মেলা
সাহিত্য
সুস্বাস্থ্য
কৃষি ও সম্ভাবনা
বিজ্ঞান ও প্রযুক্তি

Copyright JaiJaiDin ©2020

Design and developed by Orangebd

close

উপরে